صندلی مدیریت بحران، روی گسل کاش ویروس‌ها، راه خانه‌مان را گم کرده بودند تصادف زنجیره‌ای با ۲۰ مصدوم در پارک ملی گلستان + فیلم و عکس (۸ آبان ۱۴۰۴) اختصاص ۲۶۰ میلیارد تومان اعتبار ویژه تجهیز مدارس عشایری در سال جدید | فعالیت ۲۰۰ مدرسه تک‌دانش‌آموز در کشور  دانش‌آموزان عشایر اولویت آموزش و پرورش در کشور هستند رویدادی رنگارنگ با دختران | برگزاری اختتامیه اردوی عشایری دانش‌آموزان دختر ایران در مشهد + فیلم افزایش نیروی انسانی، اصلاح قانون حمل سلاح و افزایش تجهیزات و امکانات محیط‌بانان، در دستورکار سازمان حفاظت محیط زیست مستندمسابقه تلویزیونی، شکل جدید آموزش درس آمادگی دفاعی | عضویت ۳۷۰ هزار نفر در بسیج دانش‌آموزی خراسان رضوی استاندار خراسان رضوی: خدمات درمانی به بیماران غیربومی در مشهد بدون بودجه‌ مشخص انجام می‌شود تجلیل از محیط‌بانان کشور در مشهد | تأکید بر لزوم حمایت و تجهیز نیرو‌های حفاظتی ۱۲۰ هزار تبعه خارجی تحت پوشش بیمه سلامت هستند | الزام پرداخت حق بیمه برای تمدید اقامت اتباع خارجی هشدار عضو هیئت‌رئیسه مجلس شورای اسلامی درباره رانت و فساد در زنجیره دارو و تجهیزات پزشکی از ۵۵۰۰ تأییدیه کیفی آسانسور تا ۶۲۶۸ بازرسی از تجهیزات تفریحی در خراسان رضوی | بازرسی و کنترل کیفیت استاندارد شبانه‌روز ادامه دارد اضافه‌شدن ۵۰۰ دستگاه آمبولانس به ناوگان اورژانس تا پایان سال ۱۴۰۴ برای زنان از ۴۰ سالگی به بعد چه ورزش‌هایی مناسب است؟ استفاده زیاد از موبایل، کودکان را در معرض ابتلا به اوتیسم قرار می‌دهد این رژیم غذایی التهاب لثه‌ها را کاهش می‌دهد و سلامت دهان را بهبود می‌بخشد ارتباط پای سرد با دیابت و تیروئید | روش‌هایی برای بهبود سردی پا‌ها پژوهش‌های جدید: مصرف لبنیات پرچرب در جوانی سلامت قلب را افزایش می‌دهد چطور تعادل بدن را در هر سنی حفظ کنیم؟ پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی امروز (پنجشنبه، ۸ آبان ۱۴۰۴) | مشهد از فردا سرد می‌شود وزیر بهداشت در پاسخ به شهرآرانیوز: بودجه ویژه برای خدمات بیمه‌ای بیماران و زائران مشهد اختصاص می‌یابد + فیلم سن ابتلا به سکته مغزی در ایران حدود ۱۰ سال پایین‌تر از میانگین جهانی است احتمال وقوع سیلاب در شمال کشور | امدادگران هلال احمر به حالت آماده‌باش درآمدند گیاهان دارویی، قاتل چربی خون بالا شرکت آموزشی پایا تدبیر امید رادمان بیش از دو میلیون نفر-ساعت آموزش برگزار کرد ناکارآمدی در ساختار هزینه‌ها و ضرورت تجمیع منابع بیمه‌ای ۵ درصد اعتبارات بیمه‌های پایه به پیشگیری اختصاص یافت کانون‌های بیابانی خراسان رضوی یکی از منشأ‌های اصلی آلودگی هوا | مهار قطره‌چکانی بیابان‌زدایی
سرخط خبرها

خوشبختی از بال چکاوک، چکه می کند | مروری بر کتاب «فلسفه پرندگان»

  • کد خبر: ۷۴۲۸۰
  • ۲۳ تير ۱۴۰۰ - ۱۱:۱۹
خوشبختی از بال چکاوک، چکه می کند | مروری بر کتاب «فلسفه پرندگان»
سلمان نظافت یزدی - روزنامه‌نگار

ما از پرندگان فقط رهایی و بدون مرز بودن را می توانیم بیاموزیم یا با دقیق شدن در رفتار آن ها می توان درس های دیگری هم گرفت؟ کتاب «فلسفه پرندگان» در 22بخش، نکته های متفاوتی را با دقیق شدن در رفتار پرندگان مختلف به ما می آموزد. البته پرندگان از همان ابتدای خلقت آموزگاران خوبی برای فرزندان آدم بوده اند. ماجرای کلاغ و قابیل را که به خاطر دارید؟ ما دفن کردن و پنهان کاری را مدیون کلاغ ها هستیم.


«فلسفه پرندگان»، نوشته فیلیپ دوبوآ و الیز روسو با ترجمه کاوه فیض اللهی، از سوی نشر نو منتشر شده و از سلسله کتاب های «کتابخانه تاریخ»این ناشر نام آور به شمار می آید. این کتاب در شرح رفتار و عادات پرندگان و گره زدن آن با فلسفه زندگی آدم ها، به اندازه ای خواندنی و هوشمندانه نوشته شده است که در بعضی زمینه ها نحوه سلوک و رفتار پرندگان، رشک برانگیز است و ما را با این سوال روبه رو می کند که آیا واقعا ما اشرف مخلوقات یا «ارباب جهان» هستیم؟


نویسنده در این کتاب با شرح یک عادت و رفتار پرنده و گره زدن آن با مفاهیم اساسی که در زندگی هر آدمی جایگاه مهمی دارد، به خوبی توانسته است مخاطب را با خود همراه کند و در مواقعی او را از بدیهی بودن یک رفتار پرندگان و برداشتی که می توان از این رفتار برای زندگی کرد، شگفت زده کند.
مثلا در این کتاب از دوره پرریزی مرغابی ها و کناره گیری آن ها از سایر پرندگان برداشتی می شود که انسان برای تجدید قوا و حل وفصل مصائب یا سوگواری هایی که برایش در روزگار پرشتاب امروز پیش می آید، به چنین دوره ای نیازمند است. ما برای حل وفصل مشکلاتمان گاهی نیاز داریم که از جمع کناره بگیریم و در انزوایی خودخواسته به آینده فکر کنیم.


در این کتاب، نویسنده با شرحی مختصر از سلوک چکاوک ها به سراغ نگاه و برداشت ما از خوشبختی رفته است و این گونه درباره خوشبختی به روش پرندگان نتیجه گرفته است: «در بازاندیشی چنین به نظر می رسد که پرندگان می توانند بسیار لذت پرست باشند؛ هدف نهایی شان لذت فردی است. آن ها خوش، از رنج و ناخشنودی گریزانند و هرگاه که فرصتی دست دهد، دولپی می خورند و شکمشان را پر می کنند. اگر یک فلسفه وجود داشته باشد که پرندگان هیچ توجهی به آن نداشته باشند، آن فلسفه رواقیگری است.

 

پرندگان که در لحظه زندگی می کنند، نیازی به خویشتن داری و چشم پوشی از امیالشان ندارند. حقیقت این است که پرندگان در خوشبختی تردید نمی کنند، آن را زندگی می کنند. وقتی همه چیز خوب پیش برود، شاد و خوشبختند. به همین سادگی. یاد بگیریم چگونه نگران نباشیم؛ شاید این آغاز خوشبختی باشد.»
شاید همین جمله پایانی یعنی یاد گرفتن اینکه نگران نباشیم، یکی از جملات کلیدی ای باشد که ما این روزها نیازمندش هستیم. واقعا نگران بودن برای آینده از زمان هجوم کرونا ازجمله کارهای عبثی است که باید از کنارش بگذریم. انگار بازی روزگار، ما را به سمتی برده است که اختیار چندانی درباره برنامه ریزی برای آینده نمی توانیم داشته باشیم.

 

ما محکوم شده ایم که به همین خوشی های اندک و لحظات کوتاه شاد، قانع باشیم و اگر شانس آوردیم و از این روزهای ویروسی عبور کردیم، شاید آن زمان فرصت کنیم برای بعد هم نقشه بکشیم. ما حالا مثل پرنده «گیلانشاه» حتی نمی توانیم به رفتن فکر کنیم. این ویژگی رشک برانگیز گیلانشاه با آن جثه کوچ را بخوانید: «گیلانشاه مهاجرت می کند تا لانه اش را در نواحی قطبی بسازد. پژوهشگران با ردگیری یکی از این گیلانشاه ها با ردیاب ماهواره ای، کشف کرده اند که آن ها می توانند فاصله میان آلاسکا تا نیوزیلند، یعنی بیش از ۱۱هزار کیلومتر را، بدون توقف طی کنند. این به معنای یک هفته پرواز بی وقفه با سرعت ۷۲کیلومتر در ساعت است. این را هم درنظر داشته باشید که وزن این گیلانشاه فقط ۲۵۰گرم است.

 

از این گذشته، در طول این پرواز بی وقفه، با خواباندن نوبتی هرکدام از دو نیمکره مغزش، استراحت می کند و همین است که به آن امکان می دهد در هنگام خواب نیز به پروازش ادامه دهد. تصور کنید ما انسان ها هم می توانستیم این طوری بخوابیم، یک طرف مغزمان چرت می زد، درحالی که طرف دیگر روی گوشی هوشمند کلیک می کرد یا به رانندگی ادامه می داد.»


شاید همین که بتوانیم در خیال با این پرنده هم بال شویم، همان حس نگران نبودن برای آینده باشد؛ همین که سرمان را بالا بیاوریم و به پرندگان روی درخت ها و صدای آن ها در اول صبح بیشتر دقت کنیم. آن ها قصه هایی دارند که ما باید شنیدنش را بلد شویم.

 

خوشبختی از بال چکاوک، چکه می کند | مروری بر کتاب «فلسفه پرندگان»

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
آخرین اخبار پربازدیدها چند رسانه ای عکس
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->